Latest News
  • MAGYAR LEVÉLTÁRAK VEZETŐINEK TANÁCSA (MVLVT)
  • Adószám: 18061433-1-41
  • Jogi forma: Egyéb köztestület
  • Alapítás dátuma: 1994
  • Jogelődök: Önkormányzati Levéltárak Tanácsa(ÖLT), Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa (MVLVT)

 

 

 


2012. október 4–6-án került sor Székesfehérváron a Megyei és Városi Levéltárak Vezetőinek Tanácsa konferenciára.

 

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósult meg.

 

Az 1994-ben alapított Megyei és Városi Levéltárak Tanácsa Magyarország meghatározó levéltáros szakmai szervezete, amely tagsága révén teljes körűen képviseli az úgynevezett területi általános levéltárakat és települési önkormányzatok által fenntartott levéltárakat 2012-ben Székesfehérváron tartotta éves közgyűlését és konferenciáját. A Tanács alapításától kezdődően minden évben évi rendes közgyűléséhez kapcsolódóan több napos szakmai konferenciát szervez a levéltárügy aktuális kérdéseinek bemutatására, megvitatására. A konferenciákon a tagság képviselőin kívül részt vesznek meghívottként az ágazati irányítás képviselői, a Magyar Nemzeti Levéltár vezetője, a levéltári vezető szakfelügyelő, valamint a hazai levéltáros szervezetek vezetői (Magyar Levéltárosok Egyesülete, Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete, Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, Fiatal Levéltárosok Egyesülete). A konferencia tehát, egyben lehetőséget biztosít a levéltáros szakma képviselőinek informális, s szükség esetén formális egyeztetéseinek lebonyolítására is. Külön hangsúlyoznunk kell, hogy a Tanács rendezvénye, ahogy a tagság maga sem, nem Budapest központú. A konferenciának minden évben más vidéki levéltár ad otthont, ezzel is elősegítve egymás megismerését.

 

A Megyei és Városi Levéltárosok Vezetőinek Tanácsa háromnapos konferenciát rendezett a levéltárak jelenéről és jövőjéről. A konferencia résztvevőit a város polgármestere Cser-Palkovics András köszöntötte, aki felhívta az ország minden részéből érkezett levéltáros szakemberek figyelmét a 2013-as emlékévre, de beszélt a múzeum és a könyvtár városi kezelésbe kerüléséről is. A magyar levéltárügy kilátásai és feladatai az átalakítás után címmel pedig L. Simon László kultúráért felelős államtitkár tartott előadást.

 

 

A levéltári törvényt még 2012. május 21-én módosította az Országgyűlés. Ennek értelmében október elsejével létrejött a megyei és az országos levéltárakat egységes szervezetbe tömörítő Magyar Nemzeti Levéltár. A korábbi Magyar Országos Levéltár jogutódjaként működő intézménybe október 1-jétől integrálódó megyei levéltárak szakmai önállósága megmaradt, élükön a jövőben is igazgatók állnak. A levéltári rendszer átalakításának köszönhetően erősödött az állami szerepvállalás a múlt és a közelmúlt iratanyagainak megőrzésében, a 2014. évre tervezett költségvetési támogatás pedig az ígéret szerint jelentősen meghaladja a 2013. évit. Ez azért is fontos, mert miután 2009-ben a kulturális normatíva megszűnt, a megyei levéltárak 2006 óta tartó alulfinanszírozása felerősödött. Ezt a folyamatot állítja meg a jelenlegi törvény.

 

A Székesfehérváron 2013. október 4. és 6. között zajló konferencián a Magyar Nemzeti Levéltár megalakulásának szakmai és gazdasági kérdéseiről, illetve a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott levéltári pályázatok tapasztalatairól tanácskoznak. A konferencia plenáris ülésén felszólalt L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, aki a levéltári rendszer átalakításáról és a szakma előtt álló feladatokról beszélt.

 

 

 

 

Az mlvt.hu weboldal megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatta.